Цікаві факти про вітрянку …


Вітряна віспа: Для одних дітей — лише дрібна незручність. Для інших — серйозна хвороба. Представляємо вам цікаві факти про вітрянку.

1. Вітрянку викликає вірус сімейства герпесвірусів — варицелла-зостер. Вітряна віспа, частіше звана вітрянкою — вельми заразне захворювання, з яким велика частина дітей стикається навесні або взимку. Найчастіше зараження відбувається у віці від 2 до 8 років, причому хвороба вражає безліч дітей в одному місці і в один час. Втім, для більшості дітей вітрянка — швидше за дрібні тимчасові незручності, ніж серйозна загроза. Однак в окремих випадках вітрянка може бути небезпечною, в тому числі для життя дитини. Такі симптоми, як набрякання і почервоніння шкіри навколо висипки і підвищення температури протягом декількох днів після зараження, вказують на виникнення проблем. У таких випадках слід негайно проконсультуватися з лікарем, оскільки ускладнення можуть включати в себе енцефаліт, запалення легенів і бактеріальні інфекції шкіри. Найбільш схильні до небезпеки зараження, як і розвитку подібних небезпечних ускладнень, діти з ослабленим імунітетом.

2. Висип при вітрянці спочатку являє собою безліч маленьких червоно-рожевих плям. Такі висипання з’являються по всьому тілу, але починаються найчастіше на обличчі, голові або шиї, поширюючись нижче. Потім висип перетворюється в оточені рожевою шкірою прозорі пухирі, заповнені рідиною. Через деякий час пухирі прориваються і підсихають, утворюючи скоринки темно-червоного або коричневого кольору. Під час захворювання і до зникнення кірочок дитину слід тримати вдома, не відпускаючи в дитячий сад або школу, щоб запобігти зараженню інших дітей. Під час одужання краще, що можна зробити для дитини — це зменшити свербіж. Для цього обережно наносьте лосьйон на пухирі. Для зниження температури використовуйте парацетамол. Не застосовуйте аспірин, так як він може викликати синдром Рея — рідкісне, але вкрай небезпечне, потенційно смертельний стан. Звичайна вітрянка зазвичай проходить через сім-десять днів. Її першими симптомами є легкий гарячковий стан, втрата апетиту, водянисті виділення з носа і слабкий кашель, з’являються за декілька днів до висипання.

3. Поширюється вітряна віспа повітряно-крапельним шляхом, тобто мікроскопічними бризками слини зараженої людини при розмові, кашлі і т.д. При цьому єдиним переносником хвороби є людина, і передається вона при безпосередньому контакті з зараженим (хоча в окремих випадках джерелом зараження може стати і крапля слини). Заражені на вітрянку самі стають заразними за день-два до висипання і залишаються такими протягом п’яти днів після його початку, поки не пройде висип. Інкубаційний період — час від зараження до початку висипання — може тривати від 10 до 21 дня.

4. Перехворівши на вітрянку, людина виробляє довічний імунітет до неї. Випадки повторного зараження вкрай рідкісні, хоча вірус і продовжує існувати в нервовій системі і може викликати оперізуючий лишай надалі. Лишай проявляється як висипання на одній стороні тіла, іноді доходячи до області рота. Висипання розвивається аналогічно вітрянці і супроводжується дуже поганим самопочуттям. Симптоми також включають в себе температуру, сухий кашель і біль в горлі.

5. Існує вакцина для дітей старше 9 місяців. Вона вводиться за допомогою ін’єкції в область плеча і може застосовуватися одночасно з іншими щепленнями. Вакцина цілком безпечна і може мати лише незначні побічні ефекти на зразок болю або припухания в місці уколу, невелике підвищення температури або, в окремих випадках, генералізовані висипання. Дітям до 12 років рекомендується одноразове застосування такої вакцини….